De oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne zijn erger dan gedacht

14 juni 2024

Het is geen verrassing dat er tijdens een oorlog allerlei misdaden worden gepleegd, vooral in een gruwelijk conflict zoals de Russische invasie in Oekraïne. Verschillende mensenrechtengroeperingen hebben Moskou echter beschuldigd van enkele van de gruwelijkst denkbare mishandelingen in het bezet gebied.

CNN meldt dat het Kremlin dezelfde “vriendelijke behandeling” die de Russische politie en het leger gebruiken om politieke dissidenten en gearresteerde demonstranten te behandelen, naar Oekraïne heeft geëxporteerd.

Een van hun slachtoffers is Roman Shapovenko, die CNN vertelde dat drie gemaskerde leden van de Russische Federale Veiligheidsdienst zijn huis binnenstormden in de Zuid-Oekraïense stad Cherson. Hij werd vastgebonden, geblinddoekt en in een auto geduwd.Shapovenko beschrijft hoe de Russen met wapenstokken zwaaiden, hem bedreigden dat ze die op een plek naar binnen zouden brengen waar de zon niet schijnt en hoe hun martelpraktijken zich richtten op zijn meest intieme lichaamsdelen. Zijn misdaad? De indringers in een sms “orcs” noemen, een verwijzing naar het kwaadaardige leger uit J.R.R. Tolkien’s ‘Lord of the Rings’.

De ergste vormen van geweld, marteling en mishandeling komen steeds vaker voor van Russische soldaten tegen Oekraïners, zonder dat er onderscheid lijkt te worden gemaakt tussen soldaten en burgers. Nog verontrustender is dat de constante meldingen van mishandeling en marteling erop lijkt te wijzen dat dit geen geïsoleerde incidenten zijn, maar onderdeel van een ongeschreven beleid van een deel van het Russische leger en de wetshandhavingsinstanties.

VN-medewerker Pramila Patten vertelde aan Agence France-Presse dat Russische troepen Viagra kregen om “te gebruiken” tegen de Oekraïense bevolking om hen te ontmenselijken, als onderdeel van een “opzettelijke tactiek”.

Laten we deze gruwelijke praktijken zo snel mogelijk stoppen en de Oekraïners steunen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 8 september 2024

    afgelopen week hebben we weer drie terreinwagens afgeleverd bij de verdedigers van Europa. Deze auto’s met vierwielaandrijving zijn onmisbaar. We brengen ze naar waar ze het meest nodig zijn. help mee voor transport Doneer nu . .  

  • 7 september 2024

    Oekraine heeft een innovatieve nieuwe manier gevonden om Russische Lancet drones uit te schakelen. De Lancet drone is een door Rusland zelf ontwikkelde drone, waar Oekraine in het verleden veel last van had. De drone word vooral ingezet tegen tanks en artillerie. Deze Lancet drone van ongeveer 100.000 euro wordt nu door de Oekraïners uitgeschakeld [...]

  • 6 september 2024

    Gisteren heeft Stichting Eyes on Ukraine onze zusterstichting Help4Ukraine geholpen met het transport van humanitaire goederen. Deze ingezamelde boodschappen moesten vervoerd worden van het lokale depot in Den Haag naar de transporteur in Utrecht. Onze organisatie probeert waar mogelijk ander Oekrainse hulp initiatieven te steunen. Ook hebben we onderling contact, zodat we gezamenlijk meer kunnen [...]