Bevroren Russische banktegoeden naar Oekraïne

9 mei 2024

Vandaag is de eerste doorbraak in overschrijven van bevroren Russische banktegoeden naar Oekraïne. Het gaat voorlopig om de winsten op de bevroren Russische financiële tegoeden in Europa. Na ruim een jaar van zeer moeizame discussies, hebben de lidstaten van de Europese Unie hierover woensdag een politiek akkoord bereikt.

De beslissing levert Kiev naar schatting ruim 3 miljard euro per jaar op, geld dat de Oekraïners grotendeels mogen gebruiken voor de aankoop van wapens.

Direct nadat Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne was binnengevallen, bevroor de EU de bezittingen in Europa van de Russische centrale bank. Het gaat om circa 210 miljard euro. Dat geld wordt beheerd door financiële dienstverleners die wettelijk verplicht zijn de opbrengst ervan (rente, dividend en vrijvallende bedragen) te beleggen. Die winsten bedragen 3 tot 5 miljard euro per jaar. Het akkoord waarover de ambassadeurs van de lidstaten het eens zijn geworden, bepaalt dat het overgrote deel daarvan ter beschikking komt van Oekraïne.

Laten we hopen dat dit de eerste stap is naar financiële gerechtigheid voor al het leed dat de Russen veroorzaken.

Helpt u Mee

 

Gerelateerde berichten

  • 24 mei 2024

    Dankzij jullie non-stop steun en donaties hebben we weer 20 Ecoflows gekocht voor medici en soldaten! Dit voorjaar hebben we inmiddels 78 stuks 2 Kwh Ecoflows gekocht waarvan er 61 geleverd zijn. Het zijn refurbished 2 Kwh power stations die we voor €749 per stuk hier gekocht hebben. Doneer voor een generator of power station [...]

  • 23 mei 2024

    De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim. Een Oekraïense aanval zondag op de baai van Sevastopol in de Krim heeft zowel de Russische mijnenveger Kovrovets als het korvet Cyclone/Tsiklon, ernstig beschadigd of tot zinken gebracht, vertelde [...]

  • 22 mei 2024

    De “wereldpremière” van een nieuwe biopic over Vladimir Poetin met een door AI weergegeven centraal personage is aangekondigd voor 26 september. Deze week werd de film op het festival van Cannes met veel belangstelling getoond. In een verklaring vrijgegeven via PR Leap zei de Poolse studio AIO dat de film, getiteld Poetin, in 35 landen [...]