Atacms raketten VS (300km) veroorzaken grote Russische verliezen

4 mei 2024

Russen lijden grote verliezen door de nieuwe Atacms met 300km bereik. Gisteren bestookte Oekraine een Russische basis in Lugansk waarbij meer dan 100 soldaten werden uitgeschakeld.  Vorige maand is een Russische luchtmachtbasis op de bezette Krim beschoten met deze nieuwe raketten, waarbij veel vliegtuigen en materieel werden vernietigd.

Een aantal van deze langeafstandsraketten zijn in Maart in het geheim door de VS zijn geleverd. En in het pas goedgekeurde steunpakket zitten meer van deze raketten. President Zelensky bedankte de VS maandag op X voor de raketten die Kyiv gaat krijgen.

Oekraïne lobbyde al sinds het begin van de oorlog voor deze Atacms-raketten met hun ruime bereik. Tot nu toe hield de VS de boot af uit vrees voor escalatie, maar sinds Rusland ballistische raketten van Noord-Korea gebruikt is het van mening veranderd.

De Atacms systemen zijn gemonteerd op vrachtwagens. De raketten kunnen een snelheid van mach 3 bereiken, driemaal de snelheid van het geluid. Daarmee zijn ze veel sneller dan de Britse en Franse kruisraketten die Oekraïne heeft. Een ander verschil is dat die kruisraket-projectielen, door de Britten Storm Shadow genaamd en door de Fransen Scalp, per vliegtuig moeten worden gelanceerd. Omdat Oekraïne zuinig moet zijn met straaljagers, zijn de Atacms-raketten zeer welkom aan het front.

Help mee Putin te stoppen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 24 mei 2024

    Dankzij jullie non-stop steun en donaties hebben we weer 20 Ecoflows gekocht voor medici en soldaten! Dit voorjaar hebben we inmiddels 78 stuks 2 Kwh Ecoflows gekocht waarvan er 61 geleverd zijn. Het zijn refurbished 2 Kwh power stations die we voor €749 per stuk hier gekocht hebben. Doneer voor een generator of power station [...]

  • 23 mei 2024

    De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim. Een Oekraïense aanval zondag op de baai van Sevastopol in de Krim heeft zowel de Russische mijnenveger Kovrovets als het korvet Cyclone/Tsiklon, ernstig beschadigd of tot zinken gebracht, vertelde [...]

  • 22 mei 2024

    De “wereldpremière” van een nieuwe biopic over Vladimir Poetin met een door AI weergegeven centraal personage is aangekondigd voor 26 september. Deze week werd de film op het festival van Cannes met veel belangstelling getoond. In een verklaring vrijgegeven via PR Leap zei de Poolse studio AIO dat de film, getiteld Poetin, in 35 landen [...]