Russische raketschip Serpoechov, in brand gestoken

11 april 2024

Het Russische raketschip Serpoechov, dat voor de exclave Kaliningrad aan de Oostzee lag, werd op 8 april in brand gestoken. Door de brand is het schip ‘onbruikbaar gemaakt’ en zijn ‘de communicatie- en automatiseringsmiddelen’ volledig vernietigd. . Een bron van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne bevestigde tegenover de Kiev Independent dat zijn agenten achter het vuur zaten. Het was de eerste dergelijke aanval op Russische marine-activa in de Oostzee. De afgelopen maanden heeft Oekraïne zijn aanvallen op de Russische Zwarte Zeevloot-doelen in de bezette Krim geïntensiveerd, waarbij met succes verschillende schepen werden aangevallen en een aantal Russische schepen werd gedwongen zich naar veiligere wateren te verplaatsen. Dmytro Pletenchuk, een woordvoerder van de Oekraïense marine, zei op 30 maart dat de Russische marine als gevolg daarvan bijna al haar grote schepen uit havens op de bezette Krim had teruggetrokken. Volgens de website van de Russische marine is de Serpoechov een Buyan-M raketkorvet, 74 meter lang (242 voet) en bevat hij een verscheidenheid aan verschillende wapensystemen. De Russische autoriteiten maakten eerder op 8 april bekend dat het Russische ijsnavigatieschip Katerina Velikaya in brand vloog tijdens reparaties op de scheepswerf Dalzavod in de stad Vladivostok in het verre oosten. 

Help mee voor vrijheid!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 24 mei 2024

    Dankzij jullie non-stop steun en donaties hebben we weer 20 Ecoflows gekocht voor medici en soldaten! Dit voorjaar hebben we inmiddels 78 stuks 2 Kwh Ecoflows gekocht waarvan er 61 geleverd zijn. Het zijn refurbished 2 Kwh power stations die we voor €749 per stuk hier gekocht hebben. Doneer voor een generator of power station [...]

  • 23 mei 2024

    De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim. Een Oekraïense aanval zondag op de baai van Sevastopol in de Krim heeft zowel de Russische mijnenveger Kovrovets als het korvet Cyclone/Tsiklon, ernstig beschadigd of tot zinken gebracht, vertelde [...]

  • 22 mei 2024

    De “wereldpremière” van een nieuwe biopic over Vladimir Poetin met een door AI weergegeven centraal personage is aangekondigd voor 26 september. Deze week werd de film op het festival van Cannes met veel belangstelling getoond. In een verklaring vrijgegeven via PR Leap zei de Poolse studio AIO dat de film, getiteld Poetin, in 35 landen [...]