De Poolse premier Donald Tusk waarschuwt voor oorlog

29 maart 2024

De Poolse premier Donald Tusk heeft andermaal gewaarschuwd dat er echt een oorlog met Rusland dreigt en dat Europa daar niet klaar voor is. Volgens Tusk zijn we een ‘vooroorlogs tijdperk’ binnengegaan en zal niemand zich nog veilig kunnen voelen in Europa als Rusland erin slaagt om Oekraïne te verslaan. “Ik wil niemand bang maken, maar oorlog is niet langer een concept uit het verleden”, zei hij tegen Europese media. “Het is echt en het begon meer dan twee jaar geleden.” Tusk zei dat hij zich ook zorgen maakte omdat “letterlijk elk scenario mogelijk is”.“Ik weet dat het verschrikkelijk klinkt, vooral voor mensen van de jongere generatie, maar we moeten mentaal wennen aan de komst van een nieuw tijdperk. Het vooroorlogse tijdperk.”

Tusk wees er in zijn eerste buitenlandse interview sinds zijn aantreden vorig jaar op dat Europese leiders meer moeten doen om hun defensie te versterken. Hij drukte ook op het belang van militaire steun aan Oekraïne en zei dat de komende twee jaar beslissend zullen worden voor de oorlog. “Dit is het meest kritieke moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, aldus Tusk.

Hij haalde verder uit naar zijn Spaanse ambtsgenoot Pedro Sánchez. Die zou de andere EU-leiders aan het begin van de oorlog gevraagd hebben om het woord “oorlog” niet meer te gebruiken in verklaringen “omdat mensen zich niet bedreigd willen voelen”. Tusk antwoordde daarop dat de oorlog in zijn deel van Europa “niet langer een abstract idee was”.

Stop Putin nu!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 16 april 2024

    In het land van wodka regeert een man met een ego zo groot als Siberië en een verstand van een luchtballon zonder bestemming. Zijn naam Putin, en hij had een briljant idee: een oorlog voeren waarvan niemand de reden begrijpt behalve hijzelf. De Russische troepen worden als kanonnenvoer naar het front gestuurd en moeten koste [...]

  • 14 april 2024

    Wat laatst een doodgewone zitting van het Europees Parlement moest worden, draaide even anders uit toen Guy Verhofstadt het woord nam: plots was er een scène vol drama toen Guy zijn stem verhief (zie video): "Ik kan het niet langer aanzien wat er in Oekraïne gebeurt! De Russen vallen doodgewone steden aan, ziekenhuizen, energie-infrastructuur, appartementsgebouwen... [...]

  • 14 april 2024

    We hebben 2 EcoFlow Delta Max 2000 geleverd aan ee brigade die de Zaporizja oblast verdedigt. Deze soldaten riskeren hun leven om hun land te bevrijden van de gewelddadige indringers. Wij beschermen Oekraïne samen met de 118e Brigade. Sponsor de volgende Ecoflow