De Poolse premier Donald Tusk waarschuwt voor oorlog

29 maart 2024

De Poolse premier Donald Tusk heeft andermaal gewaarschuwd dat er echt een oorlog met Rusland dreigt en dat Europa daar niet klaar voor is. Volgens Tusk zijn we een ‘vooroorlogs tijdperk’ binnengegaan en zal niemand zich nog veilig kunnen voelen in Europa als Rusland erin slaagt om Oekraïne te verslaan. “Ik wil niemand bang maken, maar oorlog is niet langer een concept uit het verleden”, zei hij tegen Europese media. “Het is echt en het begon meer dan twee jaar geleden.” Tusk zei dat hij zich ook zorgen maakte omdat “letterlijk elk scenario mogelijk is”.“Ik weet dat het verschrikkelijk klinkt, vooral voor mensen van de jongere generatie, maar we moeten mentaal wennen aan de komst van een nieuw tijdperk. Het vooroorlogse tijdperk.”

Tusk wees er in zijn eerste buitenlandse interview sinds zijn aantreden vorig jaar op dat Europese leiders meer moeten doen om hun defensie te versterken. Hij drukte ook op het belang van militaire steun aan Oekraïne en zei dat de komende twee jaar beslissend zullen worden voor de oorlog. “Dit is het meest kritieke moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, aldus Tusk.

Hij haalde verder uit naar zijn Spaanse ambtsgenoot Pedro Sánchez. Die zou de andere EU-leiders aan het begin van de oorlog gevraagd hebben om het woord “oorlog” niet meer te gebruiken in verklaringen “omdat mensen zich niet bedreigd willen voelen”. Tusk antwoordde daarop dat de oorlog in zijn deel van Europa “niet langer een abstract idee was”.

Stop Putin nu!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 21 juli 2024

    De vraag naar accu powerstations is enorm. Maar ze zijn zowel kostbaar als schaars. Eyes on Ukraine is daarom constant op zoek naar alternatieven. Een kansrijk alternatief voor gebruik wat verder achter het front zijn compacte generatoren met op maat gemaakte USB laadstations. De generator-laadstation combinatie is door ons zelf bedacht. https://youtu.be/Zbvk5wQ9Y-s   Doneer de [...]

  • 21 juli 2024

    Soldaten die een training volgen bij Kolo-Fly krijgen na afloop een drone uitgereikt, indien voorradig. Sponsor de volgende drone zodat Kolo Fly aan iedere groep cursisten drones mee kan geven. https://youtu.be/U6DUP3kcMuE   Sponsor de volgende drone      

  • 20 juli 2024

    Deze 6 generatoren zijn afgeleverd aan de dappere 36e Marine Brigade. - 3 2-taktgeneratoren - 3 4-taktgeneratoren Sponsor de volgende generator