Ruslands Zwarte Zee Vloot is zijn laatste raketschip verloren

23 mei 2024

De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim.

De Karakurt-klasse korvet Cyclone/Tsiklon kwam in juli 2023 bij de Zwarte Zee Vloot. Pletenchuk zei destijds dat het twee keer niet was geslaagd voor routinetests in 2021 en 2022 en dat Moskou het in gebruik nam “omdat ze een beeld nodig hebben dat ze iets hebben gelanceerd, iets nieuw leven hebben ingeblazen, hun vloot hebben aangevuld.”

Volgens Kiev is een derde van de Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee tot zinken gebracht of onklaar gemaakt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Oekraïne heeft geprobeerd om de gewaardeerde vloot van president Vladimir Poetin uit te putten als onderdeel van zijn pogingen om de Russische annexatie van de Krim in 2014 ongedaan te maken. De Krim dient als centraal logistiek knooppunt voor Moskou’s troepen in het zuiden van Oekraïne.

Op satellietbeelden is te zien dat Rusland een aantal schepen van de Zwarte Zeevloot uit de haven op de Krim heeft verplaatst om verdere verliezen te voorkomen na succesvolle Oekraïense aanvallen met drones en kruisraketten.

Op foto’s van afgelopen oktober was te zien dat de vloot van Sevastopol naar Novorossiysk in het zuiden van Rusland vluchtte toen Oekraïne de schepen van Moskou onder vuur nam. De schepen waren ook op weg naar de Russische marinehaven in de stad Feodosia, die verder naar het oosten ligt op het geannexeerde Krimschiereiland.

Satellietbeelden van vorige maand, gedeeld door open-source inlichtingenonderzoeker MT Anderson, lijken aan te tonen dat de Zwarte Zeevloot zijn grote marinebases op de Krim grotendeels heeft verlaten.

Help mee Poetin te stoppen!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 8 september 2024

    afgelopen week hebben we weer drie terreinwagens afgeleverd bij de verdedigers van Europa. Deze auto’s met vierwielaandrijving zijn onmisbaar. We brengen ze naar waar ze het meest nodig zijn. help mee voor transport Doneer nu . .  

  • 7 september 2024

    Oekraine heeft een innovatieve nieuwe manier gevonden om Russische Lancet drones uit te schakelen. De Lancet drone is een door Rusland zelf ontwikkelde drone, waar Oekraine in het verleden veel last van had. De drone word vooral ingezet tegen tanks en artillerie. Deze Lancet drone van ongeveer 100.000 euro wordt nu door de Oekraïners uitgeschakeld [...]

  • 6 september 2024

    Gisteren heeft Stichting Eyes on Ukraine onze zusterstichting Help4Ukraine geholpen met het transport van humanitaire goederen. Deze ingezamelde boodschappen moesten vervoerd worden van het lokale depot in Den Haag naar de transporteur in Utrecht. Onze organisatie probeert waar mogelijk ander Oekrainse hulp initiatieven te steunen. Ook hebben we onderling contact, zodat we gezamenlijk meer kunnen [...]