Ruslands Zwarte Zee Vloot is zijn laatste raketschip verloren

23 mei 2024

De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim.

De Karakurt-klasse korvet Cyclone/Tsiklon kwam in juli 2023 bij de Zwarte Zee Vloot. Pletenchuk zei destijds dat het twee keer niet was geslaagd voor routinetests in 2021 en 2022 en dat Moskou het in gebruik nam “omdat ze een beeld nodig hebben dat ze iets hebben gelanceerd, iets nieuw leven hebben ingeblazen, hun vloot hebben aangevuld.”

Volgens Kiev is een derde van de Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee tot zinken gebracht of onklaar gemaakt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Oekraïne heeft geprobeerd om de gewaardeerde vloot van president Vladimir Poetin uit te putten als onderdeel van zijn pogingen om de Russische annexatie van de Krim in 2014 ongedaan te maken. De Krim dient als centraal logistiek knooppunt voor Moskou’s troepen in het zuiden van Oekraïne.

Op satellietbeelden is te zien dat Rusland een aantal schepen van de Zwarte Zeevloot uit de haven op de Krim heeft verplaatst om verdere verliezen te voorkomen na succesvolle Oekraïense aanvallen met drones en kruisraketten.

Op foto’s van afgelopen oktober was te zien dat de vloot van Sevastopol naar Novorossiysk in het zuiden van Rusland vluchtte toen Oekraïne de schepen van Moskou onder vuur nam. De schepen waren ook op weg naar de Russische marinehaven in de stad Feodosia, die verder naar het oosten ligt op het geannexeerde Krimschiereiland.

Satellietbeelden van vorige maand, gedeeld door open-source inlichtingenonderzoeker MT Anderson, lijken aan te tonen dat de Zwarte Zeevloot zijn grote marinebases op de Krim grotendeels heeft verlaten.

Help mee Poetin te stoppen!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 22 juni 2024

    De Oekraïense aanvallen in Rusland worden steeds frequenter en dringen dieper door in vijandelijk gebied. Bijna dagelijks worden Russische olieraffinaderijen getroffen, wat aanzienlijke schade veroorzaakt en de economische situatie in Rusland verder onder druk zet. Gisteren gaven de Verenigde staten Oekraïne toestemming om met hun wapens Rusland dieper te raken. Dit besluit lijkt een reactie [...]

  • 21 juni 2024

    Mark Rutte, de voormalige premier van Nederland, is gekozen tot secretaris-generaal van de NAVO. Zijn benoeming komt op een cruciaal moment, nu de spanningen tussen Scandinavië en Rusland toenemen. Rutte's taak is om de bondgenootschappen te versterken en te voorkomen dat deze spanningen escaleren tot een gewapend conflict. De toetreding van Finland en Zweden tot [...]

  • 20 juni 2024

    Zweeds parlement keurt defensieovereenkomst met VS goed Het Zweedse parlement heeft dinsdag met grote meerderheid een defensieovereenkomst met de Verenigde Staten goedgekeurd. Tegenstanders wijzen erop dat de wet de weg vrijmaakt voor de inzet van kernwapens en de installatie van permanente Amerikaanse bases in Zweden. De defensiesamenwerkingsovereenkomst (DCA), die in december werd ondertekend door Stockholm [...]