Ruslands Zwarte Zee Vloot is zijn laatste raketschip verloren

23 mei 2024

De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim.

De Karakurt-klasse korvet Cyclone/Tsiklon kwam in juli 2023 bij de Zwarte Zee Vloot. Pletenchuk zei destijds dat het twee keer niet was geslaagd voor routinetests in 2021 en 2022 en dat Moskou het in gebruik nam “omdat ze een beeld nodig hebben dat ze iets hebben gelanceerd, iets nieuw leven hebben ingeblazen, hun vloot hebben aangevuld.”

Volgens Kiev is een derde van de Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee tot zinken gebracht of onklaar gemaakt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Oekraïne heeft geprobeerd om de gewaardeerde vloot van president Vladimir Poetin uit te putten als onderdeel van zijn pogingen om de Russische annexatie van de Krim in 2014 ongedaan te maken. De Krim dient als centraal logistiek knooppunt voor Moskou’s troepen in het zuiden van Oekraïne.

Op satellietbeelden is te zien dat Rusland een aantal schepen van de Zwarte Zeevloot uit de haven op de Krim heeft verplaatst om verdere verliezen te voorkomen na succesvolle Oekraïense aanvallen met drones en kruisraketten.

Op foto’s van afgelopen oktober was te zien dat de vloot van Sevastopol naar Novorossiysk in het zuiden van Rusland vluchtte toen Oekraïne de schepen van Moskou onder vuur nam. De schepen waren ook op weg naar de Russische marinehaven in de stad Feodosia, die verder naar het oosten ligt op het geannexeerde Krimschiereiland.

Satellietbeelden van vorige maand, gedeeld door open-source inlichtingenonderzoeker MT Anderson, lijken aan te tonen dat de Zwarte Zeevloot zijn grote marinebases op de Krim grotendeels heeft verlaten.

Help mee Poetin te stoppen!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 26 juli 2024

    Deze DJI Mavic 3 Enterprise klaar om te worden verzonden naar Oekraïne. Deze drone Het zal worden gebruikt om landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie die aan de oppervlakte liggen op te sporen met behulp van Artificial Intelligence. Bijzonder aan deze drone is dat deze iedere 0.8 seconden een foto maakt en daardoor razendsnel een terrein in [...]

  • 26 juli 2024

    Oekraïne ontvangt deze zomer 14 opgeknapte Leopard 2A4 tanks uit Nederland en Denemarken, maakte de Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans donderdag bekend. De twee NAVO-landen zeiden afgelopen april dat ze de tanks van een derde partij zouden kopen en ze zouden opknappen voordat ze naar Oekraïne zouden sturen. Brekelmans zei dat de gevechtstanks zijn [...]

  • 25 juli 2024

    Schilder Leo Klootwijk heeft het kunstwerk "Hoop" gemaakt van 50 Oekrainse kindertekeningen. Jonge kinderen uit Dnipro van rond de 10 jaar waarvan de vaders vechten tegen de Russische indringers hebben deze tekeningen gemaakt, in de hoop aandacht te krijgen voor hun en onze helden. De tekeningen met het thema Oekraine zijn letterlijk verwerkt in het [...]