Estland overweegt troepen naar Oekraïne te sturen

15 mei 2024

Stalin bezette Estland na de tweede wereld oorlog in 1945. In 1990 wisten de Esten zich te bevrijden. Voor de Esten was dit een traumatisch tijd van onderdrukking, deportaties en dictatuur. Estland wordt nu weer bedreigt en willen absoluut niet meer onder een Russische tiran leven, daarom overwegen ze “ernstig” om troepen naar Oekraïne te sturen. Dat heeft de nationale veiligheidsadviseur van de Etste president Alar Karis gezegd aan het magazine ‘Breaking Defense’. Eerder lieten Frankrijk, Polen en Litouwen al verstaan dat ze dat niet uitsloten.

De Estse militairen zouden niet naar het front gaan om rechtstreeks tegen de Russen te vechten, maar naar het westen van Oekraïne. Ze zouden daar taken opnemen in de achterhoede, waardoor de Oekraïense soldaten die ze nu uitvoeren, naar het front verplaatst zouden kunnen worden.

Volgens nationaal veiligheidsadviseur Madis Roll is de Estse regering het idee momenteel aan het analyseren. “De besprekingen zijn aan de gang”, zei hij. “We moeten alle mogelijkheden bekijken.”

NAVO-militairen tijdens een training in Estland vorige week.Beeld ANP / EPA

Estland zou willen dat het uitsturen van de soldaten deel uitmaakt van een NAVO-missie, maar volgens Roll kan het ook als onderdeel van een missie van een kleinere coalitie. Hij noemt het ook “niet ondenkbaar” dat NAVO-leden die nu nog tegen zijn, hun mening in de loop van de tijd herzien.

Volgens de opperbevelhebber van de Estse troepen, generaal Martin Herem, wordt in het leger al maanden gepraat over het sturen van troepen naar het westen van Oekraïne, voor medische en logistieke taken.

Eerder lieten ook Frankrijk, Polen en Litouwen weten dat ze het niet uitsluiten dat ze grondtroepen naar Oekraïne zouden sturen. De Franse president Emmanuel Macron stak het vuur aan de lont in februari en kon meteen rekenen op de steun van Polen en Litouwen.

Help mee Europa te beschermen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 24 mei 2024

    Dankzij jullie non-stop steun en donaties hebben we weer 20 Ecoflows gekocht voor medici en soldaten! Dit voorjaar hebben we inmiddels 78 stuks 2 Kwh Ecoflows gekocht waarvan er 61 geleverd zijn. Het zijn refurbished 2 Kwh power stations die we voor €749 per stuk hier gekocht hebben. Doneer voor een generator of power station [...]

  • 23 mei 2024

    De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim. Een Oekraïense aanval zondag op de baai van Sevastopol in de Krim heeft zowel de Russische mijnenveger Kovrovets als het korvet Cyclone/Tsiklon, ernstig beschadigd of tot zinken gebracht, vertelde [...]

  • 22 mei 2024

    De “wereldpremière” van een nieuwe biopic over Vladimir Poetin met een door AI weergegeven centraal personage is aangekondigd voor 26 september. Deze week werd de film op het festival van Cannes met veel belangstelling getoond. In een verklaring vrijgegeven via PR Leap zei de Poolse studio AIO dat de film, getiteld Poetin, in 35 landen [...]