Estland overweegt troepen naar Oekraïne te sturen

15 mei 2024

Stalin bezette Estland na de tweede wereld oorlog in 1945. In 1990 wisten de Esten zich te bevrijden. Voor de Esten was dit een traumatisch tijd van onderdrukking, deportaties en dictatuur. Estland wordt nu weer bedreigt en willen absoluut niet meer onder een Russische tiran leven, daarom overwegen ze “ernstig” om troepen naar Oekraïne te sturen. Dat heeft de nationale veiligheidsadviseur van de Etste president Alar Karis gezegd aan het magazine ‘Breaking Defense’. Eerder lieten Frankrijk, Polen en Litouwen al verstaan dat ze dat niet uitsloten.

De Estse militairen zouden niet naar het front gaan om rechtstreeks tegen de Russen te vechten, maar naar het westen van Oekraïne. Ze zouden daar taken opnemen in de achterhoede, waardoor de Oekraïense soldaten die ze nu uitvoeren, naar het front verplaatst zouden kunnen worden.

Volgens nationaal veiligheidsadviseur Madis Roll is de Estse regering het idee momenteel aan het analyseren. “De besprekingen zijn aan de gang”, zei hij. “We moeten alle mogelijkheden bekijken.”

NAVO-militairen tijdens een training in Estland vorige week.Beeld ANP / EPA

Estland zou willen dat het uitsturen van de soldaten deel uitmaakt van een NAVO-missie, maar volgens Roll kan het ook als onderdeel van een missie van een kleinere coalitie. Hij noemt het ook “niet ondenkbaar” dat NAVO-leden die nu nog tegen zijn, hun mening in de loop van de tijd herzien.

Volgens de opperbevelhebber van de Estse troepen, generaal Martin Herem, wordt in het leger al maanden gepraat over het sturen van troepen naar het westen van Oekraïne, voor medische en logistieke taken.

Eerder lieten ook Frankrijk, Polen en Litouwen weten dat ze het niet uitsluiten dat ze grondtroepen naar Oekraïne zouden sturen. De Franse president Emmanuel Macron stak het vuur aan de lont in februari en kon meteen rekenen op de steun van Polen en Litouwen.

Help mee Europa te beschermen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 26 juli 2024

    Deze DJI Mavic 3 Enterprise klaar om te worden verzonden naar Oekraïne. Deze drone Het zal worden gebruikt om landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie die aan de oppervlakte liggen op te sporen met behulp van Artificial Intelligence. Bijzonder aan deze drone is dat deze iedere 0.8 seconden een foto maakt en daardoor razendsnel een terrein in [...]

  • 26 juli 2024

    Oekraïne ontvangt deze zomer 14 opgeknapte Leopard 2A4 tanks uit Nederland en Denemarken, maakte de Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans donderdag bekend. De twee NAVO-landen zeiden afgelopen april dat ze de tanks van een derde partij zouden kopen en ze zouden opknappen voordat ze naar Oekraïne zouden sturen. Brekelmans zei dat de gevechtstanks zijn [...]

  • 25 juli 2024

    Schilder Leo Klootwijk heeft het kunstwerk "Hoop" gemaakt van 50 Oekrainse kindertekeningen. Jonge kinderen uit Dnipro van rond de 10 jaar waarvan de vaders vechten tegen de Russische indringers hebben deze tekeningen gemaakt, in de hoop aandacht te krijgen voor hun en onze helden. De tekeningen met het thema Oekraine zijn letterlijk verwerkt in het [...]