Baltische landen gaan in oorlogsmodus

25 april 2024

Estland, Letland en Litouwen bereiden zich voor op oorlog. Kilometers aan prikkeldraad en antitankgrachten, duizenden antitankmijnen en drakentanden moeten de Russen tegenhouden Maar volstaat dit? En waarom zijn de Baltisch staten zo bezorgd?

Historische littekens vertellen een verhaal van diepgewortelde angst. Door eeuwenlange Russische onderdrukking en wreedheid, delen Estland, Letland en Litouwen een verhaal dat doordrenkt is van pijn, een verhaal dat hun hedendaagse strijd om vrijheid en veiligheid onderstreept. Het zgn. “oude Europa”, waartoe ook Nederland behoort, doet nogal eens meesmuilend over hun bezorgdheid. Zij zetten de Balten weg als houwdegens en overdreven zwartkijkers. Maar waarom zijn de Baltische staten zo?

Sinds de donkere dagen van de Russische overheersing, hebben de Balten gewaarschuwd voor de Russische agressie. Trauma’s van gedwongen russificatie en meedogenloze deportaties, roepen om een krachtige reactie.

Terwijl “oud Europa” hun bezorgdheid soms wegwuift als overdreven, getuigen de kerven van het verleden een geschiedenis van een voortdurende strijd tegen tirannie.

Te midden van een dreigend Russisch schaduwspel en opkomende gevaren, staan de Balten als wachters aan de poorten van de Europese veiligheid. Hun waarschuwingen mogen niet worden genegeerd, want hun verhaal is een herinnering aan de kostbare vrijheid die moet worden verdedigd.

In de ogen van de Baltische landen is de noodzaak van een eensgezinde Europese reactie op Russische agressie niet slechts een kwestie van politiek, maar van overleving. Hun verhaal, dient als wake up call voor Europa om zijn waarden te beschermen.

Laten we het hier stoppen!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 24 mei 2024

    Dankzij jullie non-stop steun en donaties hebben we weer 20 Ecoflows gekocht voor medici en soldaten! Dit voorjaar hebben we inmiddels 78 stuks 2 Kwh Ecoflows gekocht waarvan er 61 geleverd zijn. Het zijn refurbished 2 Kwh power stations die we voor €749 per stuk hier gekocht hebben. Doneer voor een generator of power station [...]

  • 23 mei 2024

    De Russische Zwarte Zeevloot is zijn laatste raketboot de korvet Cyclone op de bezette Krim kwijtgeraakt. Rusland kan nu geen kruisraketten meer afvuren vanaf de Krim. Een Oekraïense aanval zondag op de baai van Sevastopol in de Krim heeft zowel de Russische mijnenveger Kovrovets als het korvet Cyclone/Tsiklon, ernstig beschadigd of tot zinken gebracht, vertelde [...]

  • 22 mei 2024

    De “wereldpremière” van een nieuwe biopic over Vladimir Poetin met een door AI weergegeven centraal personage is aangekondigd voor 26 september. Deze week werd de film op het festival van Cannes met veel belangstelling getoond. In een verklaring vrijgegeven via PR Leap zei de Poolse studio AIO dat de film, getiteld Poetin, in 35 landen [...]