Baltische landen gaan in oorlogsmodus

25 april 2024

Estland, Letland en Litouwen bereiden zich voor op oorlog. Kilometers aan prikkeldraad en antitankgrachten, duizenden antitankmijnen en drakentanden moeten de Russen tegenhouden Maar volstaat dit? En waarom zijn de Baltisch staten zo bezorgd?

Historische littekens vertellen een verhaal van diepgewortelde angst. Door eeuwenlange Russische onderdrukking en wreedheid, delen Estland, Letland en Litouwen een verhaal dat doordrenkt is van pijn, een verhaal dat hun hedendaagse strijd om vrijheid en veiligheid onderstreept. Het zgn. “oude Europa”, waartoe ook Nederland behoort, doet nogal eens meesmuilend over hun bezorgdheid. Zij zetten de Balten weg als houwdegens en overdreven zwartkijkers. Maar waarom zijn de Baltische staten zo?

Sinds de donkere dagen van de Russische overheersing, hebben de Balten gewaarschuwd voor de Russische agressie. Trauma’s van gedwongen russificatie en meedogenloze deportaties, roepen om een krachtige reactie.

Terwijl “oud Europa” hun bezorgdheid soms wegwuift als overdreven, getuigen de kerven van het verleden een geschiedenis van een voortdurende strijd tegen tirannie.

Te midden van een dreigend Russisch schaduwspel en opkomende gevaren, staan de Balten als wachters aan de poorten van de Europese veiligheid. Hun waarschuwingen mogen niet worden genegeerd, want hun verhaal is een herinnering aan de kostbare vrijheid die moet worden verdedigd.

In de ogen van de Baltische landen is de noodzaak van een eensgezinde Europese reactie op Russische agressie niet slechts een kwestie van politiek, maar van overleving. Hun verhaal, dient als wake up call voor Europa om zijn waarden te beschermen.

Laten we het hier stoppen!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 26 juli 2024

    Deze DJI Mavic 3 Enterprise klaar om te worden verzonden naar Oekraïne. Deze drone Het zal worden gebruikt om landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie die aan de oppervlakte liggen op te sporen met behulp van Artificial Intelligence. Bijzonder aan deze drone is dat deze iedere 0.8 seconden een foto maakt en daardoor razendsnel een terrein in [...]

  • 26 juli 2024

    Oekraïne ontvangt deze zomer 14 opgeknapte Leopard 2A4 tanks uit Nederland en Denemarken, maakte de Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans donderdag bekend. De twee NAVO-landen zeiden afgelopen april dat ze de tanks van een derde partij zouden kopen en ze zouden opknappen voordat ze naar Oekraïne zouden sturen. Brekelmans zei dat de gevechtstanks zijn [...]

  • 25 juli 2024

    Schilder Leo Klootwijk heeft het kunstwerk "Hoop" gemaakt van 50 Oekrainse kindertekeningen. Jonge kinderen uit Dnipro van rond de 10 jaar waarvan de vaders vechten tegen de Russische indringers hebben deze tekeningen gemaakt, in de hoop aandacht te krijgen voor hun en onze helden. De tekeningen met het thema Oekraine zijn letterlijk verwerkt in het [...]