Rusland heeft geen A-50 spionagevliegtuigen meer

12 maart 2024

Oekraïne heeft zich weer gericht op de zeer krachtige en dure radarspionagevliegtuigen van Rusland. En het heeft daar succes mee. Sinds begin van de oorlog heeft Oekraïne de schaarse Russische Beriev A-50 vliegtuigen voor waarschuwing en controle vanuit de lucht (AWACS) uitgeschakeld.

Afgelopen weekend stak Oekraïne de grens over naar de Russische regio Rostov en heeft daar een luchtmacht faciliteit in de stad Taganrog hebben getroffen die belast is met de reparatie van A-50’s. De gouverneur van de regio Rostov maakte melding van een “massale” aanval met drones. De fabriek in Taganrog werd “zwaar beschadigd” en het A-50 vliegtuig in de buurt van de faciliteit werd ofwel vernietigd of liep aanzienlijke schade op, vertelde het Oekraïense parlementslid Oleksiy Goncharenko op zondag aan Newsweek.

Dit is het zoveelste uitgeschakelde A-50 spionagevliegtuig. Inmiddels ontstaan er gaten in de radardekking boven de Oekraine. Eind februari suggereerde het Oekraïense leger dat Moskou “probeerde” zijn A-50’s te vervangen door verkenningsdrones – hoewel experts Newsweek lieten weten dat deze noodmaatregel slechts beperkt succes zou hebben.

Na het verlies van de eerste A-50 van dit jaar, liet Rusland zijn vervangende A-50 boven Russisch grondgebied vliegen in de hoop het verlies van nog een vliegtuig te voorkomen. Rusland zette waarschijnlijk ook zijn hele A-50 vloot aan de grond na het verlies van het tweede toestel in februari, zei de Britse regering toen begin maart.

Het verlies van A-50’s “vermindert hun vermogen om radarverkenningen uit te voeren op Oekraïens grondgebied, luchtdoelen te detecteren en onze radarsystemen te detecteren”, zei de woordvoerder van de luchtmacht van Kiev, kolonel Yuriy Ignat

Kom in actie voor Vrijheid!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 16 april 2024

    In het land van wodka regeert een man met een ego zo groot als Siberië en een verstand van een luchtballon zonder bestemming. Zijn naam Putin, en hij had een briljant idee: een oorlog voeren waarvan niemand de reden begrijpt behalve hijzelf. De Russische troepen worden als kanonnenvoer naar het front gestuurd en moeten koste [...]

  • 14 april 2024

    Wat laatst een doodgewone zitting van het Europees Parlement moest worden, draaide even anders uit toen Guy Verhofstadt het woord nam: plots was er een scène vol drama toen Guy zijn stem verhief (zie video): "Ik kan het niet langer aanzien wat er in Oekraïne gebeurt! De Russen vallen doodgewone steden aan, ziekenhuizen, energie-infrastructuur, appartementsgebouwen... [...]

  • 14 april 2024

    We hebben 2 EcoFlow Delta Max 2000 geleverd aan ee brigade die de Zaporizja oblast verdedigt. Deze soldaten riskeren hun leven om hun land te bevrijden van de gewelddadige indringers. Wij beschermen Oekraïne samen met de 118e Brigade. Sponsor de volgende Ecoflow