Rusland heeft geen A-50 spionagevliegtuigen meer

12 maart 2024

Oekraïne heeft zich weer gericht op de zeer krachtige en dure radarspionagevliegtuigen van Rusland. En het heeft daar succes mee. Sinds begin van de oorlog heeft Oekraïne de schaarse Russische Beriev A-50 vliegtuigen voor waarschuwing en controle vanuit de lucht (AWACS) uitgeschakeld.

Afgelopen weekend stak Oekraïne de grens over naar de Russische regio Rostov en heeft daar een luchtmacht faciliteit in de stad Taganrog hebben getroffen die belast is met de reparatie van A-50’s. De gouverneur van de regio Rostov maakte melding van een “massale” aanval met drones. De fabriek in Taganrog werd “zwaar beschadigd” en het A-50 vliegtuig in de buurt van de faciliteit werd ofwel vernietigd of liep aanzienlijke schade op, vertelde het Oekraïense parlementslid Oleksiy Goncharenko op zondag aan Newsweek.

Dit is het zoveelste uitgeschakelde A-50 spionagevliegtuig. Inmiddels ontstaan er gaten in de radardekking boven de Oekraine. Eind februari suggereerde het Oekraïense leger dat Moskou “probeerde” zijn A-50’s te vervangen door verkenningsdrones – hoewel experts Newsweek lieten weten dat deze noodmaatregel slechts beperkt succes zou hebben.

Na het verlies van de eerste A-50 van dit jaar, liet Rusland zijn vervangende A-50 boven Russisch grondgebied vliegen in de hoop het verlies van nog een vliegtuig te voorkomen. Rusland zette waarschijnlijk ook zijn hele A-50 vloot aan de grond na het verlies van het tweede toestel in februari, zei de Britse regering toen begin maart.

Het verlies van A-50’s “vermindert hun vermogen om radarverkenningen uit te voeren op Oekraïens grondgebied, luchtdoelen te detecteren en onze radarsystemen te detecteren”, zei de woordvoerder van de luchtmacht van Kiev, kolonel Yuriy Ignat

Kom in actie voor Vrijheid!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 21 juli 2024

    De vraag naar accu powerstations is enorm. Maar ze zijn zowel kostbaar als schaars. Eyes on Ukraine is daarom constant op zoek naar alternatieven. Een kansrijk alternatief voor gebruik wat verder achter het front zijn compacte generatoren met op maat gemaakte USB laadstations. De generator-laadstation combinatie is door ons zelf bedacht. https://youtu.be/Zbvk5wQ9Y-s   Doneer de [...]

  • 21 juli 2024

    Soldaten die een training volgen bij Kolo-Fly krijgen na afloop een drone uitgereikt, indien voorradig. Sponsor de volgende drone zodat Kolo Fly aan iedere groep cursisten drones mee kan geven. https://youtu.be/U6DUP3kcMuE   Sponsor de volgende drone      

  • 20 juli 2024

    Deze 6 generatoren zijn afgeleverd aan de dappere 36e Marine Brigade. - 3 2-taktgeneratoren - 3 4-taktgeneratoren Sponsor de volgende generator