Zes Russische gevechtsvliegtuigen neergeschoten in 72 uur tijd

20 februari 2024

De Oekraïense luchtmacht heeft de afgelopen dagen niet minder dan zes Russische straaljagers en bommenwerpers heeft neergeschoten in het zuidoosten van het land.

Dit is ons land, onze lucht. Bedankt voor het harde werk, wordt vervolgd.” Die boodschap bracht luitenant-generaal Nikolaj Olesjtsjoek, commandant van de Oekraïense luchtmacht, vanochtend naar buiten. Hij bevestigde daarmee de berichten die eerder op sociale media waren geplaatst door inwoners van de bezette stad Marioepol, over zware knallen en daarna vliegtuigen die neerstortten. Een vliegtuig kwam neer ten noorden van de stad, een ander dook in zee net voor de kust. Het lot van de bemanning is niet bekend, maar ook Russische oorlogsbloggers bevestigden de verliezen.

De Su-34 – kostprijs om en bij de 36 miljoen dollar (33 miljoen euro) – is een van Ruslands meest moderne en performante jachtbommenwerpers met twee bemanningsleden en wordt vooral gebruikt om doelwitten met precisiebombardementen te bestoken. In dat opzicht zijn de toestellen de afgelopen weken veelvuldig gebruikt om de stad Avdiivka aan te vallen met honderden zogenaamde ‘glijbommen’. De Su-35 is een eenzitter en kan een verscheidenheid aan gevechtsmissies aan. Beide toestellen zijn pas sinds 2014 in dienst van het Russische leger.

Zondagochtend stortte ook al een Russische Su-34 neer, toen in de bezette provincie Donetsk. Beelden tonen hoe het vliegtuig recht naar beneden valt en op de grond explodeert. Nog een dag eerder, zaterdag, meldde de Oekraïense luchtmacht dan weer dat er drie Russische gevechtsvliegtuigen, twee Su-34’s en één Su-35, konden worden neergehaald.

Waarmee dat gebeurde, is niet duidelijk, maar militaire waarnemers wijzen wel in de richting van de Amerikaanse en Duitse Patriot-luchtafweersystemen waar Oekraïne er drie van in zijn bezit heeft. Een daarvan zou rond Kiev staan, een andere zou delen van het front beschermen.

Eyes on Ukraine zet zich in om de helden maximaal te beschermen tegen de verschrikkelijke acties van deze vliegtuigen. We zijn er dan ook blij mee dat er weer 6 minder zijn.

Strijd mee tegen Putin!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 12 mei 2024

    Gisteren heeft E.o.U weer 2 terrein auto’s naar de verdedigers van de Oekraïne kunnen sturen. Wij willen de donoren hier hartelijk voor bedanken. De laatste maanden hebben we veel auto’s voordelig kunnen inkopen en transporteren. Naastdat deze auto’s zeer gewild zijn , is het voor de helden bemoedigend om vanuit ngo,s materieel te krijgen. Regelmatig [...]

  • 11 mei 2024

    De Russische president Vladimir Poetin heeft plannen gemaakt om enkele NAVO-landen, meer bepaald in het oosten van Europa, aan te vallen. Dat beweert het hoofd van de Poolse militaire contraspionage. Poetin zou “een mini-operatie tegen een van de Baltische staten” hebben voorbereid, zegt Jarosław Strozyk in een interview met de Poolse krant ‘Dziennik Gazeta Prawna’. [...]

  • 10 mei 2024

    Oekraïense aanvallen op Russische olieraffinaderijen leiden tot een daling (!) van de olieprijzen op de wereldmarkt, en minder inkomsten voor Poetin, schrijft gerenommeerd Amerikaans tijdschrift Foreignaffairs.com. De zorgen van Washington over de energiemarkten blijken misplaatst. De schokken beïnvloeden het vermogen van Rusland om ruwe olie om te zetten in brandstof, maar de export van ruwe [...]