Zes Russische gevechtsvliegtuigen neergeschoten in 72 uur tijd

20 februari 2024

De Oekraïense luchtmacht heeft de afgelopen dagen niet minder dan zes Russische straaljagers en bommenwerpers heeft neergeschoten in het zuidoosten van het land.

Dit is ons land, onze lucht. Bedankt voor het harde werk, wordt vervolgd.” Die boodschap bracht luitenant-generaal Nikolaj Olesjtsjoek, commandant van de Oekraïense luchtmacht, vanochtend naar buiten. Hij bevestigde daarmee de berichten die eerder op sociale media waren geplaatst door inwoners van de bezette stad Marioepol, over zware knallen en daarna vliegtuigen die neerstortten. Een vliegtuig kwam neer ten noorden van de stad, een ander dook in zee net voor de kust. Het lot van de bemanning is niet bekend, maar ook Russische oorlogsbloggers bevestigden de verliezen.

De Su-34 – kostprijs om en bij de 36 miljoen dollar (33 miljoen euro) – is een van Ruslands meest moderne en performante jachtbommenwerpers met twee bemanningsleden en wordt vooral gebruikt om doelwitten met precisiebombardementen te bestoken. In dat opzicht zijn de toestellen de afgelopen weken veelvuldig gebruikt om de stad Avdiivka aan te vallen met honderden zogenaamde ‘glijbommen’. De Su-35 is een eenzitter en kan een verscheidenheid aan gevechtsmissies aan. Beide toestellen zijn pas sinds 2014 in dienst van het Russische leger.

Zondagochtend stortte ook al een Russische Su-34 neer, toen in de bezette provincie Donetsk. Beelden tonen hoe het vliegtuig recht naar beneden valt en op de grond explodeert. Nog een dag eerder, zaterdag, meldde de Oekraïense luchtmacht dan weer dat er drie Russische gevechtsvliegtuigen, twee Su-34’s en één Su-35, konden worden neergehaald.

Waarmee dat gebeurde, is niet duidelijk, maar militaire waarnemers wijzen wel in de richting van de Amerikaanse en Duitse Patriot-luchtafweersystemen waar Oekraïne er drie van in zijn bezit heeft. Een daarvan zou rond Kiev staan, een andere zou delen van het front beschermen.

Eyes on Ukraine zet zich in om de helden maximaal te beschermen tegen de verschrikkelijke acties van deze vliegtuigen. We zijn er dan ook blij mee dat er weer 6 minder zijn.

Strijd mee tegen Putin!

.

.

Gerelateerde berichten

  • 16 april 2024

    In het land van wodka regeert een man met een ego zo groot als Siberië en een verstand van een luchtballon zonder bestemming. Zijn naam Putin, en hij had een briljant idee: een oorlog voeren waarvan niemand de reden begrijpt behalve hijzelf. De Russische troepen worden als kanonnenvoer naar het front gestuurd en moeten koste [...]

  • 14 april 2024

    Wat laatst een doodgewone zitting van het Europees Parlement moest worden, draaide even anders uit toen Guy Verhofstadt het woord nam: plots was er een scène vol drama toen Guy zijn stem verhief (zie video): "Ik kan het niet langer aanzien wat er in Oekraïne gebeurt! De Russen vallen doodgewone steden aan, ziekenhuizen, energie-infrastructuur, appartementsgebouwen... [...]

  • 14 april 2024

    We hebben 2 EcoFlow Delta Max 2000 geleverd aan ee brigade die de Zaporizja oblast verdedigt. Deze soldaten riskeren hun leven om hun land te bevrijden van de gewelddadige indringers. Wij beschermen Oekraïne samen met de 118e Brigade. Sponsor de volgende Ecoflow