EoU is in contact gekomen met een gewonde commando uit de omgeving van Dnipro. We mogen hem niet bij de eigen naam noemen, we noemen hem V. Het is de eerste letter van zijn voornaam, en wij vinden de V een mooi teken: het staat voor Overwinning en voor Vrede. We noemen hem daarom verder V.

V. is beroepsmilitair. Hij kreeg zijn militaire opleiding in Oekraïne. V. is pas 23 jaar en vocht als commando. Hij raakte in juni 2023 ernstig gewond aan beide benen en een arm door een Russische tank en een mijn, waarbij hij een gedeelte van één voet verloor. In het najaar van 2023 is hij naar Nederland gebracht voor een prothese en voor revalidatie.

Zo leerden vrijwilligers van EoU hem kennen. En ook zijn vrouw en de moeder van zijn vrouw die ook langere tijd in Nederland verbleven. Alleen zijn vrouw spreekt Engels.

We hebben V. leren kennen als een geweldig mens. Hij wil zijn land verdedigen, en bijdragen aan een toekomst zonder Russische overheersing. Helaas verloor hij in april dit jaar een broer aan het front.

V. is vastberaden en wil terugkeren naar zijn land, om het te verdedigen tegen de Russische aanvallen. Hij heeft een opleiding gevolgd voor drone-piloot.

Op 1 juli 2024 is hij met zijn vrouw en schoonmoeder teruggereden naar Oekraïne. Het is de bedoeling dat hij commandant wordt van een eenheid van 12 militairen.

EoU wil hem ondersteunen met wat hij nodig heeft voor zijn missie. Allereerst is dat een sterke 4 wheel drive pick-up, waarmee zijn eenheid naar het front gebracht kan worden en weer terug naar de basis. Helaas heeft het Oekraïense leger lang niet genoeg militaire voertuigen om alle eenheden daarmee goed beschermd naar en van het front te brengen. Daarom is zo’n pick-up hard nodig.

Verder heeft hij een drone nodig waarmee hij verkenningsvluchten kan uitvoeren boven gebied dat door de russen wordt bezet. Bij voorkeur gebeurt dat als het donker is – dan zijn drones minder makkelijk uit de lucht te schieten. Maar er is dan wel een nachtkijker nodig op die drone. En dat is dus het tweede doel van onze aktie: een drone met nachtkijker.

EoU denkt dat een bedrag van € 10.000 voldoende is om pick-up en drone met nachtkijker te kunnen kopen. Helpt u mee om V. de pick-up en drone te leveren die hij nodig heeft?

Wij houden uw bankrekening en naam uiteraard geheim. U kunt desgewenst ook anoniem doneren. Als u door ons op de hoogte gehouden wil worden van het verloop van deze actie, kunt u een mail-adres invullen in het betreffende veld.

Berichten van V. en het verloop van deze actie, zullen we op deze plek in beeld brengen.