Russen betreuren ‘superieure’ Oekraïense drone- capaciteiten

9 juni 2024

De voortdurende offensieve operaties van Rusland langs de frontlinie in Oekraïne hebben Kiev op verschillende belangrijke gebieden op achterstand gezet, maar Moskou’s bevelhebbers worstelen naar verluidt met de dodelijke voorsprong van Oekraïne op het gebied van drones en elektronische oorlogsvoering.

Het Institute for the Study of War (ISW) merkte in zijn update van dinsdagavond op dat “geselecteerde Russische militaire commentatoren blijven klagen over de superieure Oekraïense drone- en elektronische oorlogsvoeringcapaciteiten op het slagveld, en blijven wijzen op de snelle en constante tactische en technologische innovatiecycli die de gevechtsruimte in Oekraïne vormgeven”.

Een Russische blogger – een voormalige instructeur van een “Storm-Z” strafeenheid die post op een kanaal met de naam “Filoloog in hinderlaag”- schreef op Telegram dat het gebruik van drones de “belangrijkste factor” is geweest in het afslaan door Oekraïne van Russische aanvalsoperaties “al vele maanden”.

“Het aantal drones en het aantal operators samen stellen de vijand in staat om effectieve tactische bewegingen uit te voeren: een carrousel van bommenwerperdrones bedienen om te zorgen voor een continue vernietiging van het vuur; drones uitgeven aan aanvalsgroepen om ze dichter bij onze posities in te zetten; de werkfrequenties van onze elektronische oorlogsapparatuur identificeren door middel van een tactische por, zonder het gebruik van elektronische oorlogsapparatuur,” luidde het bericht.

De grote bommenwerper-multicopters van Oekraïne, bekend als de Baba Yagas, veroorzaken bijzondere problemen voor de troepen van Moskou. De platforms kunnen worden gebruikt om posities te bombarderen en om FPV-drones te vervoeren en “blijken een uiterst effectief middel te zijn om te zorgen voor vuurvernietiging met hoge precisie”, schreef de zender.

ISW schreef in zijn update van dinsdag dat het prominente gebruik van drones de constante technologische wedloop langs de frontlinie zal blijven voeden. “Naarmate de Oekraïense strijdkrachten zich aanpassen en nieuwe technologieën beter integreren in hun strijdmacht, zullen de Russische strijdkrachten zich waarschijnlijk onder druk gezet voelen om hetzelfde te doen om technologische en tactische gelijkheid op het slagveld te behouden,” aldus de denktank.

Help mee!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 22 juni 2024

    De Oekraïense aanvallen in Rusland worden steeds frequenter en dringen dieper door in vijandelijk gebied. Bijna dagelijks worden Russische olieraffinaderijen getroffen, wat aanzienlijke schade veroorzaakt en de economische situatie in Rusland verder onder druk zet. Gisteren gaven de Verenigde staten Oekraïne toestemming om met hun wapens Rusland dieper te raken. Dit besluit lijkt een reactie [...]

  • 21 juni 2024

    Mark Rutte, de voormalige premier van Nederland, is gekozen tot secretaris-generaal van de NAVO. Zijn benoeming komt op een cruciaal moment, nu de spanningen tussen Scandinavië en Rusland toenemen. Rutte's taak is om de bondgenootschappen te versterken en te voorkomen dat deze spanningen escaleren tot een gewapend conflict. De toetreding van Finland en Zweden tot [...]

  • 20 juni 2024

    Zweeds parlement keurt defensieovereenkomst met VS goed Het Zweedse parlement heeft dinsdag met grote meerderheid een defensieovereenkomst met de Verenigde Staten goedgekeurd. Tegenstanders wijzen erop dat de wet de weg vrijmaakt voor de inzet van kernwapens en de installatie van permanente Amerikaanse bases in Zweden. De defensiesamenwerkingsovereenkomst (DCA), die in december werd ondertekend door Stockholm [...]