Russen betreuren ‘superieure’ Oekraïense drone- capaciteiten

9 juni 2024

De voortdurende offensieve operaties van Rusland langs de frontlinie in Oekraïne hebben Kiev op verschillende belangrijke gebieden op achterstand gezet, maar Moskou’s bevelhebbers worstelen naar verluidt met de dodelijke voorsprong van Oekraïne op het gebied van drones en elektronische oorlogsvoering.

Het Institute for the Study of War (ISW) merkte in zijn update van dinsdagavond op dat “geselecteerde Russische militaire commentatoren blijven klagen over de superieure Oekraïense drone- en elektronische oorlogsvoeringcapaciteiten op het slagveld, en blijven wijzen op de snelle en constante tactische en technologische innovatiecycli die de gevechtsruimte in Oekraïne vormgeven”.

Een Russische blogger – een voormalige instructeur van een “Storm-Z” strafeenheid die post op een kanaal met de naam “Filoloog in hinderlaag”- schreef op Telegram dat het gebruik van drones de “belangrijkste factor” is geweest in het afslaan door Oekraïne van Russische aanvalsoperaties “al vele maanden”.

“Het aantal drones en het aantal operators samen stellen de vijand in staat om effectieve tactische bewegingen uit te voeren: een carrousel van bommenwerperdrones bedienen om te zorgen voor een continue vernietiging van het vuur; drones uitgeven aan aanvalsgroepen om ze dichter bij onze posities in te zetten; de werkfrequenties van onze elektronische oorlogsapparatuur identificeren door middel van een tactische por, zonder het gebruik van elektronische oorlogsapparatuur,” luidde het bericht.

De grote bommenwerper-multicopters van Oekraïne, bekend als de Baba Yagas, veroorzaken bijzondere problemen voor de troepen van Moskou. De platforms kunnen worden gebruikt om posities te bombarderen en om FPV-drones te vervoeren en “blijken een uiterst effectief middel te zijn om te zorgen voor vuurvernietiging met hoge precisie”, schreef de zender.

ISW schreef in zijn update van dinsdag dat het prominente gebruik van drones de constante technologische wedloop langs de frontlinie zal blijven voeden. “Naarmate de Oekraïense strijdkrachten zich aanpassen en nieuwe technologieën beter integreren in hun strijdmacht, zullen de Russische strijdkrachten zich waarschijnlijk onder druk gezet voelen om hetzelfde te doen om technologische en tactische gelijkheid op het slagveld te behouden,” aldus de denktank.

Help mee!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 26 juli 2024

    Deze DJI Mavic 3 Enterprise klaar om te worden verzonden naar Oekraïne. Deze drone Het zal worden gebruikt om landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie die aan de oppervlakte liggen op te sporen met behulp van Artificial Intelligence. Bijzonder aan deze drone is dat deze iedere 0.8 seconden een foto maakt en daardoor razendsnel een terrein in [...]

  • 26 juli 2024

    Oekraïne ontvangt deze zomer 14 opgeknapte Leopard 2A4 tanks uit Nederland en Denemarken, maakte de Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans donderdag bekend. De twee NAVO-landen zeiden afgelopen april dat ze de tanks van een derde partij zouden kopen en ze zouden opknappen voordat ze naar Oekraïne zouden sturen. Brekelmans zei dat de gevechtstanks zijn [...]

  • 25 juli 2024

    Schilder Leo Klootwijk heeft het kunstwerk "Hoop" gemaakt van 50 Oekrainse kindertekeningen. Jonge kinderen uit Dnipro van rond de 10 jaar waarvan de vaders vechten tegen de Russische indringers hebben deze tekeningen gemaakt, in de hoop aandacht te krijgen voor hun en onze helden. De tekeningen met het thema Oekraine zijn letterlijk verwerkt in het [...]