Russische straaljagers vernietigt na Oekraïense raketaanval op Krim

18 mei 2024

Officieel werden alle missiles neergehaald, klonk het woensdagochtend nog bij het Russische ministerie van Defensie na een Oekraïense ATACMS-raketaanval op de luchtmachtbasis van Belbek op de Krim. Maar uit satellietbeelden blijkt heel wat anders. (zie foto)

Groot alarm in de nacht van dinsdag op woensdag op de grote Russische luchtmachtbasis van Belbek, net ten noorden van Sebastopol op de Krim. In die stad op het bezette Oekraïense schiereiland bevindt zich het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot. Van Belbek zelf vertrekken Russische MiG-gevechtsvliegtuigen die bommen en raketten afvuren waarmee zowel stellingen aan het front als onder andere Oekraïense energiecentrales worden bestookt.

Minstens tien ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer, die Oekraïne in april voor het eerst van de Verenigde Staten had gekregen, zouden richting de basis afgevuurd zijn. ’sOchtends klonk het in een mededeling van de gouverneur van Sebastopol, Michaïl Razvozjajev, dat er inderdaad een aanval had plaatsgevonden, maar dat alle tien missiles voortijdig uit de lucht konden worden geschoten.

Maar uit satellietbeelden in hoge resolutie die donderdag gemaakt werden door het bedrijf Maxar blijkt nu toch dat meerdere raketten hun doel met uiterste precisie hebben kunnen treffen. Van minstens vier Russische gevechtsvliegtuigen op de basis blijft amper nog iets over. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om twee MiG-31’s, een MiG-29 en een Su-27.

Ook een brandstofopslagplaats brandde helemaal uit. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat er nog meer vliegtuigen beschadigd raakten door clustermunitie van de ATACMS-raketten, maar dat die vliegtuigen al weggehaald waren op het moment dat de satellietbeelden gemaakt werden.

Help mee de tiran te stoppen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 22 juni 2024

    De Oekraïense aanvallen in Rusland worden steeds frequenter en dringen dieper door in vijandelijk gebied. Bijna dagelijks worden Russische olieraffinaderijen getroffen, wat aanzienlijke schade veroorzaakt en de economische situatie in Rusland verder onder druk zet. Gisteren gaven de Verenigde staten Oekraïne toestemming om met hun wapens Rusland dieper te raken. Dit besluit lijkt een reactie [...]

  • 21 juni 2024

    Mark Rutte, de voormalige premier van Nederland, is gekozen tot secretaris-generaal van de NAVO. Zijn benoeming komt op een cruciaal moment, nu de spanningen tussen Scandinavië en Rusland toenemen. Rutte's taak is om de bondgenootschappen te versterken en te voorkomen dat deze spanningen escaleren tot een gewapend conflict. De toetreding van Finland en Zweden tot [...]

  • 20 juni 2024

    Zweeds parlement keurt defensieovereenkomst met VS goed Het Zweedse parlement heeft dinsdag met grote meerderheid een defensieovereenkomst met de Verenigde Staten goedgekeurd. Tegenstanders wijzen erop dat de wet de weg vrijmaakt voor de inzet van kernwapens en de installatie van permanente Amerikaanse bases in Zweden. De defensiesamenwerkingsovereenkomst (DCA), die in december werd ondertekend door Stockholm [...]