Russische straaljagers vernietigt na Oekraïense raketaanval op Krim

18 mei 2024

Officieel werden alle missiles neergehaald, klonk het woensdagochtend nog bij het Russische ministerie van Defensie na een Oekraïense ATACMS-raketaanval op de luchtmachtbasis van Belbek op de Krim. Maar uit satellietbeelden blijkt heel wat anders. (zie foto)

Groot alarm in de nacht van dinsdag op woensdag op de grote Russische luchtmachtbasis van Belbek, net ten noorden van Sebastopol op de Krim. In die stad op het bezette Oekraïense schiereiland bevindt zich het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot. Van Belbek zelf vertrekken Russische MiG-gevechtsvliegtuigen die bommen en raketten afvuren waarmee zowel stellingen aan het front als onder andere Oekraïense energiecentrales worden bestookt.

Minstens tien ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer, die Oekraïne in april voor het eerst van de Verenigde Staten had gekregen, zouden richting de basis afgevuurd zijn. ’sOchtends klonk het in een mededeling van de gouverneur van Sebastopol, Michaïl Razvozjajev, dat er inderdaad een aanval had plaatsgevonden, maar dat alle tien missiles voortijdig uit de lucht konden worden geschoten.

Maar uit satellietbeelden in hoge resolutie die donderdag gemaakt werden door het bedrijf Maxar blijkt nu toch dat meerdere raketten hun doel met uiterste precisie hebben kunnen treffen. Van minstens vier Russische gevechtsvliegtuigen op de basis blijft amper nog iets over. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om twee MiG-31’s, een MiG-29 en een Su-27.

Ook een brandstofopslagplaats brandde helemaal uit. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat er nog meer vliegtuigen beschadigd raakten door clustermunitie van de ATACMS-raketten, maar dat die vliegtuigen al weggehaald waren op het moment dat de satellietbeelden gemaakt werden.

Help mee de tiran te stoppen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 26 juli 2024

    Deze DJI Mavic 3 Enterprise klaar om te worden verzonden naar Oekraïne. Deze drone Het zal worden gebruikt om landmijnen en niet-geëxplodeerde munitie die aan de oppervlakte liggen op te sporen met behulp van Artificial Intelligence. Bijzonder aan deze drone is dat deze iedere 0.8 seconden een foto maakt en daardoor razendsnel een terrein in [...]

  • 26 juli 2024

    Oekraïne ontvangt deze zomer 14 opgeknapte Leopard 2A4 tanks uit Nederland en Denemarken, maakte de Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans donderdag bekend. De twee NAVO-landen zeiden afgelopen april dat ze de tanks van een derde partij zouden kopen en ze zouden opknappen voordat ze naar Oekraïne zouden sturen. Brekelmans zei dat de gevechtstanks zijn [...]

  • 25 juli 2024

    Schilder Leo Klootwijk heeft het kunstwerk "Hoop" gemaakt van 50 Oekrainse kindertekeningen. Jonge kinderen uit Dnipro van rond de 10 jaar waarvan de vaders vechten tegen de Russische indringers hebben deze tekeningen gemaakt, in de hoop aandacht te krijgen voor hun en onze helden. De tekeningen met het thema Oekraine zijn letterlijk verwerkt in het [...]