Russische straaljagers vernietigt na Oekraïense raketaanval op Krim

18 mei 2024

Officieel werden alle missiles neergehaald, klonk het woensdagochtend nog bij het Russische ministerie van Defensie na een Oekraïense ATACMS-raketaanval op de luchtmachtbasis van Belbek op de Krim. Maar uit satellietbeelden blijkt heel wat anders. (zie foto)

Groot alarm in de nacht van dinsdag op woensdag op de grote Russische luchtmachtbasis van Belbek, net ten noorden van Sebastopol op de Krim. In die stad op het bezette Oekraïense schiereiland bevindt zich het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot. Van Belbek zelf vertrekken Russische MiG-gevechtsvliegtuigen die bommen en raketten afvuren waarmee zowel stellingen aan het front als onder andere Oekraïense energiecentrales worden bestookt.

Minstens tien ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer, die Oekraïne in april voor het eerst van de Verenigde Staten had gekregen, zouden richting de basis afgevuurd zijn. ’sOchtends klonk het in een mededeling van de gouverneur van Sebastopol, Michaïl Razvozjajev, dat er inderdaad een aanval had plaatsgevonden, maar dat alle tien missiles voortijdig uit de lucht konden worden geschoten.

Maar uit satellietbeelden in hoge resolutie die donderdag gemaakt werden door het bedrijf Maxar blijkt nu toch dat meerdere raketten hun doel met uiterste precisie hebben kunnen treffen. Van minstens vier Russische gevechtsvliegtuigen op de basis blijft amper nog iets over. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om twee MiG-31’s, een MiG-29 en een Su-27.

Ook een brandstofopslagplaats brandde helemaal uit. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat er nog meer vliegtuigen beschadigd raakten door clustermunitie van de ATACMS-raketten, maar dat die vliegtuigen al weggehaald waren op het moment dat de satellietbeelden gemaakt werden.

Help mee de tiran te stoppen!

.

.

 

Gerelateerde berichten

  • 8 september 2024

    afgelopen week hebben we weer drie terreinwagens afgeleverd bij de verdedigers van Europa. Deze auto’s met vierwielaandrijving zijn onmisbaar. We brengen ze naar waar ze het meest nodig zijn. help mee voor transport Doneer nu . .  

  • 7 september 2024

    Oekraine heeft een innovatieve nieuwe manier gevonden om Russische Lancet drones uit te schakelen. De Lancet drone is een door Rusland zelf ontwikkelde drone, waar Oekraine in het verleden veel last van had. De drone word vooral ingezet tegen tanks en artillerie. Deze Lancet drone van ongeveer 100.000 euro wordt nu door de Oekraïners uitgeschakeld [...]

  • 6 september 2024

    Gisteren heeft Stichting Eyes on Ukraine onze zusterstichting Help4Ukraine geholpen met het transport van humanitaire goederen. Deze ingezamelde boodschappen moesten vervoerd worden van het lokale depot in Den Haag naar de transporteur in Utrecht. Onze organisatie probeert waar mogelijk ander Oekrainse hulp initiatieven te steunen. Ook hebben we onderling contact, zodat we gezamenlijk meer kunnen [...]